Wat zit er in de dokterstas van Veerle Smit - arts en ondernemer?

‘Wat zit er in de dokterstas van…’? In deze rubriek nemen we een kijkje in de dokterstas én het leven van een inspirerende VanVeer eigenaar. Voor deze (allereerste!) editie gaan we in gesprek met Veerle Smit.

Veerle is niet alleen arts, maar ook een gedreven ondernemer. Ze ontwikkelde de populaire boekenreeks Compendium Geneeskunde, is spreker, adviseur én oprichter van stichting Zorgmakers.

Wat zit er in de dokterstas van… Veerle Smit?

Hoi Veerle! Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wat zit er in jouw VanVeer dokterstas?

Toen ik mijn VanVeer in gebruik nam was ik nog werkzaam als arts. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om mij full time voor Compendium in te zetten. Dit wil niet zeggen dat ik mijn VanVeer niet meer gebruik, integendeel! Zo is mijn laptop onmisbaar in mijn VanVeer. Verder lees ik veel boeken over ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling, dus mijn e-reader gaat ook altijd mee.

Naast kantoortas, gebruik ik mijn VanVeer als weekendtas. Ik ga niet langer dan een dag weg zonder mijn Mason Pearson haarborstel, Smintjes, een schriftje om in te schrijven, Compeed blarenpleisters, zonnebril (mooi weer moet je afdwingen) en een zwempak voor de zekerheid. De bijpassende Zipper Pouch gebruikte ik eerst voor mijn stethoscoop, maar tegenwoordig als toilettas. Mooi én handig!  

Veerle Smit met haar VanVeer dokterstas
  1. Vertel, hoe ziet jouw VanVeer tas eruit?

Bij het ontwerpen van mijn tas heb ik hulp gehad van Vera tijdens een Personal Design Sessie. We kwamen tot zes opties, waarna ik de knoop moest doorhakken. Ik kon alleen écht niet kiezen! Toen heb ik de verschillende designs op mijn Instagram Stories gezet met een poll. Mijn huidige tas kwam met 106 stemmen als winnaar uit de bus.

Ik heb een Midi met een base van Cognac Vintage, een body van Taupe Distressed, details in Cognac Snake en een Kaki lining. Ik krijg er super vaak complimenten over en volgens Vera is deze kleurencombinatie sindsdien hartstikke vaak verkocht.

Klik hier en ontwerp de dokterstas van je dromen in onze 3D-Design Tool. 

3D Design Tool Doctor's Bag

  1. Laten we het over jou hebben. Je doet heel veel! Wat is je drijfveer?

Op het eerste gezicht doe ik veel verschillende dingen, maar alle projecten hebben raakvlakken met elkaar. Het is een missie van mij om de zorg te verbeteren. Ik geloof dat dit kan door ons als zorgprofessionals ondernemend op te stellen. In plaats van te blijven hangen in wat er niet goed gaat, denk ik liever in oplossingen. Echte verandering komt niet van bovenaf, maar vanuit de mensen zelf.  

  1. Te gek! Hoe pak je zo’n missie als het verbeteren van de zorg aan?

Met Compendium maken we de zorg niet alleen overzichtelijker, maar ook aantrekkelijker voor een jong publiek. Dit is hoognodig, want het onderwijs is de geneeskunde is nog altijd vrij conservatief. Zo zijn wij actief op TikTok en werken we aan het inclusiever maken van de boeken.

Met Stichting Zorgmakers doorbreken we het gevoel van onmacht door te laten zien welke oplossingen er wél al zijn. Vaak blijven deze hangen binnen de muren van een zorginstelling. Zonde! Met Stichting Zorgmakers bieden we een platform om kennis te delen en reiken we Awards uit aan initiatieven die de zorg verbeteren. Misschien hebje onze 16 meter grote paarse opblaaskrokodil al eens ergens voorbij zien komen!      

Veerle Smit met haar VanVeer

  1. Hoe zien jouw werkdagen eruit? 

Mijn werkdag begint meestal met een digitale ‘stasessie’, om 9.22u om precies te zijn. Hierin bespreek ik met het team de focus voor de dag. Om structuur in mijn week te brengen werk ik met themadagen. Zo plan ik al mijn afspraken op maandag en woensdag. Dinsdag en donderdag zijn mijn focusdagen om projecten verder uit te werken en de diepte in te gaan en op vrijdag hou ik me met financiële en bestuurszaken bezig.

  1. Op welk Compendium item ben je het trotst?

Ik kan niet anders zeggen dan onze Vijfdelige Reeks! Hierin vind je een samenvatting van alle 35 disciplines van de geneeskunde. Het was een monnikenwerk, maar iedere keer als ik er doorheen blader denk ik: ‘wauw, dit is echt compleet’. Ik ben er hartstikke trots op dat we deze boeken met meer dan 250 artsen en studenten hebben gemaakt

  1. Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Bij Compendium is er onlangs een nieuwe pocket uitgekomen ‘Radiologie en Longgeneeskunde’. ‘Maag, Darm en Lever’ en ‘EHBO’ staan voor het komende jaar op de planning (maar je kunt je al op de wachtlijst zetten). Verder gaan we internationaal! Super spannend en leuk. De zorg kan wereldwijd verbeterd worden dus ik hoef mij voorlopig niet te vervelen.

Ontwerp de dokterstas van je dromen

Wil jij net als Veerle je eigen dokterstas ontwerpen?

Klik hier en stel de tas van je dromen samen in onze 3D-Design Tool. 

Leave a comment

All comments are moderated before being published