Wat zit er in de dokterstas van Uwe Porters – Vroedvrouw, schrijfster, onderneemster en moeder

1. Hoi Uwe! Om maar met de deur in huis te vallen. Wat zit er in jouw VanVeer?

Alles wat ik nodig heb voor zowel een pre- als postnataal huisbezoek. Dat zijn spullen om een bloedafname te doen, naar het hart te luisteren, een kindje te wegen en urineonderzoek uit te voeren. Maar ook ´mijn borstje´ om een borstvoedingsconsult mee te doen én mijn laptop. Yep, dat zit er dus al-le-maal in.

2. Hoe is het design van jouw VanVeer tot stand gekomen?

Ik heb een hele fijne Private Design Sessie gehad met Vera. Al snel werd het duidelijk dat ik de kleuren van mijn branding terug wilde laten komen. Zo heb ik voor Brown Leopard gekozen – dit staat bij mij symbool voor cellulitis bij vrouwen. In combinatie met Blush Pink voor de body en Burgundy details is de tas werkelijk prachtig geworden. En helemaal Uwe!

Blush doctor's bag with brown leopard hinge and burgundy base

3. Nu over jou. Je doet veel; vroedvrouwen, schrijven, moederen, Instagrammen en ondernemen. Wat is de rode draad in jouw verhaal?

De grote drijfveer is mijn liefde voor alles wat met verloskunde te maken heeft. Ik ben een vroedvrouw die toevallig ook moeder (en schrijfster!) werd. Dit staat in mijn Instagram bio, maar zo is het ook écht. Moeder worden heeft mij uiteindelijk een betere zorgverlener gemaakt.
Onderweg - along the way - rammel ik graag aan taboes. Op dit pad ben ik op vele uitdagingen gestuit. Denk aan de regie behouden over je eigen bevalling en intimiteit als jonge moeder. Dit zijn dingen die ik eerst zelf heb moeten ervaren. Tegenwoordig help ik hier andere vrouwen mee, zoals in mijn cursus ´De Vrouw in de Moeder´.

4. Hoe combineer je al deze verschillende rollen?

Heel simpel: niet. Ik ben megadruk en leg de lat (te) hoog voor mijzelf. Ik denk dat veel vrouwelijke ondernemers zich hierin herkennen. Mijn partner draait lange diensten en ik sta er vaak alleen voor. Dit is geen oproep tot medelijden, maar feit is dat er veel ballen zijn om hoogte houden. Dat lukt dus ook niet altijd. Voor mij blijft dit een grote valkuil en een kwestie van balanceren met grenzen. Gebruik mij vooral niet als voorbeeld, haha! Ik kan nog veel leren!

5. Je spreek je veel uit over sensualiteit en vrouw zijn. Waarom vind je dit belangrijk?

Ha! In de huidige maatschappij lijkt het nog altijd alsof sensualiteit en moederschap onverenigbaar zijn. Het idee heerst dat je als moeder geen seksueel wezen kan zijn. Ik vind dat wáánzin. Uit onderzoek blijkt dat seksualiteit een positief effect heeft op moederschap en onze algemene gezondheid. This totally makes sense.
Toch blijft het lastig. Ik vind dat vrouwen niet genoeg ruimte krijgen en zelf ook niet voldoende de regie pakken om dit te beleven. Helemaal als er na de ´tropenjaren´ weer wat meer ruimte komt. We denken dan vaak dat ´the good days are over´, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het kan zelfs beter! Je hoort het al, ik kan hier úúúren over doorgaan!

6. Als je één ding kon veranderen in de verloskunde, wat zou dat dan zijn?

Ik zou terug gaan in de tijd en de medicalisering stopzetten. Iemand schreef ooit: ´In the beginning there were Adam and Eve, and a midwife. Because there have always been midwives supporting women´. Ik geloof hier heilig in.

Door medicalisering zijn we bepaalde shifts gaan zien in complicaties en interventies. Ik zou meteen een stop zetten op het systematisch binnenbrengen van verloskunde in het ziekenhuis. De verloskunde had daar in eerste instantie helemaal niet terecht moeten komen.

7. Welke toekomstplannen zitten er nog in jouw tas?

Spoiler: ik ben met mijn derde boek bezig! Ik ben nu volop aan het schrijven en ik kan al verklappen dat het super leuk wordt én heel welkom is. Ook leuk: binnenkort komt er een nieuwe editie van de breek-de-week kaartjes.  En weet je, er zit nog zoveel in mijn tas, ik ben nog lang niet klaar! Maar als ik een warme plek heb kunnen creëren waar mensen zich, zonder veroordeeld te worden, vrij, open en empowered voelen, dan ben ik goed bezig.

Op Instagram, deelt Uwe een bom aan inspiratie en slaat met liefde taboes aan diggelen met iedere woensdag een ´breek de week´ en iedere zaterdag een ´digitaal spreekuur´. Volg haar zeker als je dat niet al deed. Wij zijn fan!

 

Leave a comment

All comments are moderated before being published