Skip to main content

Wat zit er in de dokterstas van Kirsten Vijgen – Dutchie, huisarts en woonachtig in Duitsland

Wat zit er in de dokterstas van Kirsten Vijgen – Dutchie, huisarts en woonachtig in Duitsland

1. Om maar met de deur in huis te vallen. Wat zit er in je VanVeer?

In mijn VanVeer zitten eigenlijk heel basale huisartsenspullen; mijn stethoscoop, bloeddruk- en saturatiemeter, otoscoop, reflexhamer, (veel te veel) pennen, en spulletjes voor wondzorg en injecties (gelukkig zitten alle kleine prulletjes netjes opgeborgen in een matching Zipper Pouch want anders zou ik echt alles continu kwijtraken). Sinds kort ben ik ook eigenaar van jullie mooie nieuwe Ampoule Case die ik heb mogen testen. Die maakt de set echt compleet! Verder altijd in de tas: genoeg handschoenen, voor het geval dat! 

 

2. Hoe is het design van je VanVeer tot stand gekomen?

Ik heb mijn VanVeer als afstudeercadeau gekregen van mijn vriend. Omdat ik bijzonder slecht ben in keuzes maken heb ik een Private Design Session gedaan met Vera. Het bij elkaar kunnen zien van de kleuren hielp ontzettend (dit is al even geleden, de 3D-Design Tool op de website bestond toen nog niet!) en samen zijn we niet alleen tot een mooi, maar ook tot een heel praktisch ontwerp van mijn tas gekomen. Ik krijg er nog steeds veel complimentjes over van patiënten!

 

3. Welk nieuw VanVeer product/item moet er echt nog komen volgens jou?

Met de Ampoule Case is voor mij de grote must-have al realiteit geworden. Als ik dan nog iets mag kiezen, zou een mooie beschermhoes voor mijn laptop nog wel op de verlanglijst staan!

 

4. Nu over jou. Kun je je in het kort voorstellen?

Ik ben Kirsten, 30 jaar, en ik woon samen met mijn vriend Yannick, ons dochtertje Nika en kater Pablo. Ik ben huisarts sinds september 2024. In mijn vrije tijd ben ik heel graag creatief bezig; ik hou van breien, fotograferen, knutselen en koken, en doe ik aan CrossFit (al moet ik eerlijk bekennen dat ik met een baby wel echt wat minder vrije tijd heb). Daarnaast vind ik het heerlijk om er lekker op uit te gaan; kleintje in de wagen of draagzak en lekker de deur uit, koffie drinken, een stukje wandelen of ergens gezellig lunchen.


5. Hoe is het om huisarts en Dutchie in Duitsland te zijn?

Ik ben in Nederland opgeleid en werk daar ook - de reden dat ik in Duitsland woon, is omdat mijn vriend daar vandaan komt. We wonen gelukkig heel dicht bij de grens, dus eigenlijk is er gelukkig niet zoveel veranderd en kan ik nog steeds gewoon naar de Albert Heijn en een kroket halen bij de frituur in het dorp waar mijn ouders wonen, haha.

 

Het zorgsysteem in Nederland is heel anders, zeker de rol van de huisarts; die is veel centraler, we zien letterlijk alle soorten mensen van alle leeftijden. In Duitsland schrijft een huisarts nog briefjes om mensen ziek te melden op het werk (vraag me niet waar ze de tijd vandaan halen) en gaan mensen veel sneller naar een specialist. Kinderen gaan bijvoorbeeld meteen naar een kinderarts als er iets is, en niet naar de huisarts. De huisarts doet hier veel minder zelf, terwijl het juist zo leuk is dat we zo’n breed vak hebben waarin we zowel met ons hoofd als met onze handen kunnen werken. 

 

Ikzelf werk momenteel als waarnemer in verschillende huisartsenpraktijken, op de huisartsenpost. Daarnaast doe ik diensten als huisarts in de gevangenis – een welkome afwisseling. Ik ben heel blij met de flexibiliteit en ik vind het fantastisch om te doen. Ik ben dan ook zeker van plan om lekker als huisarts in Nederland te blijven werken. 


6. Als je één ding konden veranderen als huisarts, wat zou dat dan zijn?

 

Ik zie op het werk helaas regelmatig de gevolgen van misinformatie die mensen oppikken op bijvoorbeeld social media; dit gaat met name over het gebruik van (hormonale) anticonceptie, het nemen van medicatie voor een hoog cholesterol of hoge bloeddruk, of het vaccineren van kinderen. Er wordt zoveel bagger de wereld ingeslingerd door mensen die vinden dat ze verstand van zaken hebben, maar die vervolgens niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen als mensen hun (slechte) adviezen opvolgen.

 

Als ik mijn patiënten adviseer om X te doen en dit zou verkeerd uitpakken, dan moet ik dat (terecht) kunnen verantwoorden. Het staat iedereen vrij een klacht in te dienen, maar zo’n influencer die honderdduizenden mensen bereikt kan allerlei adviezen geven die totaal geen wetenschappelijke grondslag hebben, en niemand die er iets aan kan doen wanneer dit leidt tot gezondheidsschade bij anderen.


7. Is er één ding wat je dag instant beter maakt?

 

Mijn werkdag wordt instant beter van een onverwacht leuk gesprek op mijn spreekuur; vandaag kwam er bijvoorbeeld iemand die eerder bij mij was geweest met zulke hevige hoofdpijn dat hij het leven niet meer zag zitten. Hij wilde vandaag zijn behandelingen bespreken en ik dacht al dat hij misschien wel om euthanasie zou gaan vragen, maar in plaats daarvan zegt hij: “Ik wilde je even laten weten hoe ontzettend goed ik ben geholpen op de pijnpoli en dat ik weer echt zin in het leven heb nu die vreselijke pijn weg is!” - vervolgens hebben we nog even kunnen kletsen over zingeving in het leven en allerlei bijzondere dingen die deze meneer had meegemaakt. Dan kan ik echt weer met extra frisse energie door naar de volgende patiënt. 


8. Welke toekomstplannen zitten er nog in je dokterstas?

 

Ik ben pas relatief kortgeleden gestart als waarnemer; ik heb mijn huisartsenopleiding afgesloten met mijn zwangerschapsverlof, dat nog net binnen mijn opleiding viel. Voorlopig ben ik nog heel tevreden met de situatie waarin ik nu zit en is het nog uitdagend genoeg om een drukke baan te combineren met een baby en voldoende tijd voor mezelf te vinden.

 

Op termijn is er zoveel leuks en interessants om nog in te groeien - zo zou ik bijvoorbeeld ooit wel een eigen praktijk willen en graag SCEN-arts worden (dat is een arts die andere dokters ondersteunt bij euthanasietrajecten), maar dit laatste kan pas als je minimaal 5 jaar huisarts bent. Het leuke is dat je als huisarts heel erg je eigen “mini-specialisaties” kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld chirurgie, echo’s maken, leefstijlgeneeskunde etc., dus ik weet zeker dat ik me niet hoef te gaan vervelen.


9. Welke boodschap zouden je willen meegeven aan (toekomstige) huisartsen?

Deze mooie boodschap kreeg ik mee van een van mijn opleiders: ¨Er zit zoveel muziek in dit werk, en als je leert hoe je moet spelen, kun je met je patiënten de mooiste composities maken”. We hebben echt heel leuk werk, waarin we met alle soorten mensen te maken krijgen: jong, oud, rijk, arm, kerngezond of doodziek, mensen die al 80 jaar in hetzelfde dorp wonen, vluchtelingen die pas sinds kort hier zijn, daklozen etc. We mogen ze bijstaan op soms hele heftige momenten en krijgen letterlijk een kijkje bij onze patiënten in de keuken. Dat blijft ontzettend bijzonder. 

En van mijn andere opleider: ¨ Vol is vol ¨ - ook onze werkdag heeft maar een beperkt aantal uren, en morgen is er weer een dag. 

 

Kirsten Vijgen is Dutchie, huisarts en woonachtig in Duitsland. Ze woont daar samen met haar (Duitse) vriend, dochtertje en kater. Als ze geen huisarts is, leeft ze zich graag creatief uit met onder andere breiden en fotografie. Je volgt Kirsten via @cuppykirsten

--

Wil jij net als Kirsten ook jouw eigen dokterstas ontwerpen? Lees hier hoe het werkt of klik hier om direct aan de slag te gaan met de 3D-Design Tool. 

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.