Skip to main content

Wat zit er in de dokterstas van Fatima en Salma - oprichtsters van vroedvrouwenpraktijk Amanah

Wat zit er in de dokterstas van Fatima en Salma - oprichtsters van vroedvrouwenpraktijk Amanah

In deze rubriek nemen we een kijkje in de dokterstas en het leven van inspirerende VanVeer eigenaren. Deze keer praten we met Fatima en Salma, oprichtsters van verloskundigenpraktijk Amanah, in Houthalen (België). Helemaal leuk: ze hebben allebei precies dezelfde VanVeer dokterstas!

1. Om maar met de deur in huis te vallen. Wat zit er in jullie VanVeer?

Fatima: In mijn VanVeer zit vooral het materiaal dat ik nodig heb voor mijn huisbezoeken bij moeders die net bevallen zijn, zoals een bloeddrukmeter, handschoenen en wondzorgmateriaal. Eigenlijk alles wat ik nodig heb voor een postnataal huisbezoek. Voor de prenatale consultaties komen de zwangere vrouwen naar onze praktijk.

Salma: Bij mij zit er ook nog een weegdoek en een handig doosje met bloedname materiaal in.

2. Hoe is het design van jullie VanVeer tassen tot stand gekomen?

Fatima: Mijn collega Salma en ik hebben exact dezelfde tas. We hoefden niet lang na te denken over het design; het was meteen duidelijk dat we voor de sad beige aesthetic wilden gaan. Dit past namelijk perfect bij onze praktijk en huisstijl. Omdat de tassen zó leuk zijn, wilden we er mooie foto's mee maken. Dankzij het gekozen design klopt het totale plaatje volledig.

Salma: Ik wist gelijk dat we een simpele en tijdloze tas nodig hadden, eentje die ‘rust’ uitstraalt en die perfect past binnen onze huisstijl. Aangezien je op de website van VanVeer je tas virtueel kunt ontwerpen in 3D, heb ik die van ons daar samengesteld. Ik was meteen verliefd op dit design!

3. Welk nieuw VanVeer product/item moet er écht nog komen volgens jullie?

Fatima: Ik zou graag zien dat er verschillende formaten en stijlen van removable organizers beschikbaar komen. Zo kunnen we onze tas indelen en organiseren op een manier die voor ons het meest efficiënt is.

Salma: Het lijkt mij wel handig dat VanVeer een tas (zoals de Zipper Pouch) ontwikkelt waarin een digitale bloeddrukmeter en doppler of bijvoorbeeld ons wondzorgmateriaal in past. Dus iets groter dan de Zipper Pouch, bijvoorbeeld in een vierkantig of blokvormig design.

4. Jullie hebben samen vroedvrouwenpraktijk Amanah opgericht (in Houthalen, België). Wat maakt deze praktijk uniek en wat is jullie rol hierin?

Fatima: Vroedvrouwenpraktijk Amanah is uniek omdat de vrouw écht centraal staat. Het draait om haar wensen en behoeften, of ze nu een medische, natuurlijke of een combinatie van beide benaderingen wil. Wij ondersteunen haar keuze volledig en zorgen ervoor dat ze alle informatie heeft om zelf beslissingen te nemen. Daarnaast bieden we een omgeving waarin moslima’s zich comfortabel voelen door onze gedeelde visie en culturele achtergrond. Als medeoprichtster en vroedvrouw zorg ik ervoor dat iedere vrouw de zorg en ondersteuning krijgt die zij nodig heeft.

Salma: Bij Vroedvrouwenpraktijk Amanah streven we naar een zorgomgeving waarin geen onderscheid wordt gemaakt. We staan voor gelijke behandeling en respect voor elke vrouw die onze zorg ontvangt. We geloven erg in het integreren van wetenschap. We willen een omgeving creëren waarin elke vrouw zich empowered voelt om weloverwogen beslissingen te nemen over haar gezondheid en die van haar baby.

5. Als jullie één ding zouden kunnen veranderen in de verloskunde, wat zou dat dan zijn?

Fatima: Ik zou graag zien dat vrouwen beter geïnformeerd worden over wat een vroedvrouw allemaal voor hen kan betekenen. Veel vrouwen ontdekken pas laat dat ze vanaf het begin van de zwangerschap al een beroep kunnen doen op een vroedvrouw. Zelfs voor een kinderwens kunnen ze bij ons terecht, maar dit is vaak niet bekend. Dat is jammer, want hierdoor lopen veel vrouwen zorg mis die ze hadden kunnen hebben.

Salma: Het zou voor mij als vroedvrouw een droom zijn als onze visie van Vroedvrouwenpraktijk Amanah tot uiting kan komen; dat er binnen de zorg geen onderscheid wordt gemaakt. Dat elke vrouw de juiste, op wetenschap gebaseerde zorg ontvangt, rekening houdend met haar referentiekader.

6. Waar zouden andere praktijken volgens jullie vandaag (of, vooruit, morgen) nog mee kunnen beginnen om de gezondheidszorg meer divers en inclusief te maken?

Fatima: Er is al veel verbeterd, zoals meer representatie van diverse achtergronden in educatieve materialen en ook op sociale media wordt er echt rekening mee gehouden. Praktijken kunnen verder gaan door inclusieve trainingen en bewustwording aan hun personeel te bieden, zodat alle cliënten zich welkom en begrepen voelen. Er is ook niks verkeerd aan het contacteren van andere praktijken die divers of inclusief zijn, we kunnen allemaal leren van elkaar. Je hoeft niet alles te weten en kunnen, hulp vragen is oké.

Salma: Om de gezondheidszorg meer divers en inclusief te maken, kunnen andere praktijken meer inzetten op cultuursensitieve zorg. Zo kunnen zij zorgverleners trainen om te begrijpen hoe andere culturen in elkaar zitten en wat hun religieuze behoeften en gewoontes zijn, zodat zij hier binnen hun zorg rekening mee kunnen houden. Net als meer mensen met een andere achtergrond, huidskleur, religie aannemen binnen hun zorginstelling. Het is belangrijk dat de maatschappij wordt weerspiegeld in de verschillende zorginstellingen.

7. Wat is jullie drijfveer om hieraan bij te dragen?

Onze drijfveer is de overtuiging dat iedere vrouw recht heeft op de best mogelijke zorg, ongeacht haar achtergrond of voorkeuren. We willen bijdragen aan een inclusieve omgeving waarin iedereen zich gehoord en ondersteund voelt. Moeder worden is een kwetsbare periode en het laatste wat je wilt is je buitengesloten voelen.

8. Welke toekomstplannen zitten er nog in jullie tas?

Fatima: Onze nieuwe website komt binnenkort online en we kijken uit naar een nieuwe opleiding die we kunnen volgen. We proberen ons altijd bij te scholen en te vernieuwen, maar we zijn er nog niet helemaal uit.

Salma: Wij zijn als praktijk met duizend-en-een dingen bezig, hierdoor hebben wij nog heel wat toekomstplannen in de la liggen. Onze website is net klaar (www.amanah.be) zeker de moeite om eens te bezoeken.

9. Welke boodschap zouden jullie willen meegeven aan (toekomstige) verloskundigen?

Blijf altijd leren en je ontwikkelen, wees empathisch en luister naar de wensen en behoeften van je cliënten. De impact die je kunt hebben op hun leven is enorm, zolang je jezelf niet centraal zet maar je cliënt.

Fatima en Salma maken het verschil door met Vroedvrouwenpraktijk Amanah te staan voor gelijke behandeling waar iedere vrouw de zorg en ondersteuning krijgt die zij nodig heeft. Bezoek www.amanah.be of volg @vroedvrouwenpraktijkamanah.

--

Wil jij net als Fatima en Salma ook jouw eigen dokterstas ontwerpen? Lees hier hoe het werkt of klik hier om direct aan de slag te gaan met de 3D-Design Tool. 

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.